
buřňák severní (Puffinus puffinus), foto: David Boyle
Mořští ptáci krmí své mladé před vylétnutím z hnízda méně, ale jsou to hormony, které určují, kdy mládě hnízdo opustí. Nový výzkum uveřejněný v Behavioral Ecology se zaměřil na hlavní „spínač“, který určuje, kdy mláďata opustí své hnízdo a započne jejich samostatný život. Výzkum probíhal u buřňáků severních (Puffinus puffinus) na ostrově Skomer ležící na jihovýchodě Walesu. Vědci si všimli, že rodiče si při krmení nevšímají zvyšujícímu se žadonění mláďat a krmí méně před tím, než mláďata opustí hnízdo. Ve stejné době se u mláďat začala zvyšovat hladina hormonu kortikosteronu. Otázkou pak bylo, zda je zvýšená hladina hormonu důsledkem snížené frekvence krmení nebo je nezávislá.

Potapka argentinska (Podiceps gallardoi) je stredne velky druh obyvajici nekolik jezer v provincii Santa Cruz v jizni Argentine. Jedna se o zdejsi endemit, ktery se v poslednich letech ocitl az na pokraji vyhubeni. Na vine je pritom velka predace ze strany racka jizniho (Larus dominicanus) a i sem zavleceneho norka americkeho (Neovison vison). Svou roli hraje rovnez introdukce pstruha duhoveho (Oncorhynchus mykiss) do nekterych mistnich jezer. Ten je jednak primym souperem potapek v boji o potravu a navic skodi i vodnim rostlinam, ktere tito operenci vyuzivaji ke stavbe hnizd. Dalsim problemem je zanaseni melkych jezer pudou z erozi, k nimz dochazi kvuli prehnanemu pastevectvi. Neni divu, ze IUCN (Svetovy svaz ochrany prirody) hodnoti potapku argentinskou jako kriticky ohrozenou a Birdlife international pripravil program, kterym se od letosniho ledna snazi tento vzacny druh zachranit. Nastesti tato akce jiz vykazuje prvni vysledky.
Nejstarsi mezinarodni organizace, zabyvajici se ochranou prirody, oslavila v cervnu sve devadesate vyroci.



ZOO KOLN



