Noční odchyt pěnice černohlavé pomocí reprodukce hlasu

20121118

Samec penice cernohlave (Sylvia atricapilla)

Odchyt ptaku pomoci reprodukce hlasu je v soucasne dobe mezi krouzkovateli nesmirne rozsirena a s uspechem vyuzivana metoda. O moznosti pouzit tuto metodu, i pri odchytech protahujicich zpevnych ptaku v nocnich hodinach, jsme se dozvedeli od svych zkusenejsich kolegu. Konkretne se jednalo o odchyt rakosnika obecneho.

Nocni odchyt jsme se rozhodli vyzkouset na nasem „rodinnem“ odchytovem stanovisti v Opocne. Stanoviste se nachazi v sirokem udoli Zlateho potoka, ktere tvori tahovy koridor. Pravobrezni cast je tvorena rozsahlym ovocnym sadem, levobrezni potom listnatym lesem s prevahou dubu. Stanoviste je umisteno v ovocnem sadu v porostu ovocnych stromu, bezu cerneho, malin a pamelniku. K odchytu jsme vyuzivali dve dvanactimetrove site natazene nad sebou (elevator). Celkova vyska sestavy siti je pri maximalnim zdvihu vice nez sest metru a mirne prevysuje vysku okolniho porostu. To se pozdeji ukazalo jako zcela rozhodujici pro uspesny odchyt v nocnich hodinach, kdy se az 100% ptaku chytalo v horni tretine siti. K prehravani hlasu byly pouzity vykonne reproduktory od PC a mobilni telefon, popr. i MP3 prehravac. Nespornou vyhodou stanoviste je pristup k siti 22O V, ktery umoznuje prakticky neomezenou dobu prehravani.

V podvecer 27.8.2012  jsme poprve pustili nahravku hlasu rakosnika obecneho (Acrocephalus scirpaceus). Asi ve dve hodiny po pulnoci, tesne pred prichodem destove prehanky, se chytil jeden rakosnik. Dalsi noc jsme znovu se setmenim pustili hlas rakosnika. Po pulnoci byl v siti prvni ptak. Kupodivu ne rakosnik, ale penice cernohlava (Sylvia atricapilla). Zkusili jsme tedy nahravku tohoto pevce. Prvni kontrola pred druhou hodinou ranni prinesla neskutecne prekvapeni. V siti bylo kolem ctyriceti kusu penic cernohlavych. Do rana se chytilo pres osmdesat ptaku, prevazne mladych samcu. Pocet osmdesati ptaku za noc se casem ukazal byt zcela beznym. Ve vikendovych odchytech jsme stejnou metodou pokracovali az do 10.10. 2012. Za celou dobu odchytu bylo oznaceno priblizne 600 ex. penic cernohlavych.

Ptaci se chytali prakticky od setmeni (resp. od spusteni nahravky) az do usvitu. Patrny vzestup aktivity nastaval kolem druhe hodiny ranni a trval do rozedneni. V tuto dobu se chytila drtiva vetsina ptaku. V prvni casti noci se jednalo spise o jednotlivce. Nejpocetneji se chytali samci 1K. Mezi penicemi cernohlavymi se v siti obcas objevily i jine druhy. Jejich pocet byl ale ve srovnani s poctem cernohlavku zanedbatelny a nezvysil se ani prehravkou hlasu. Nejcastejsi z nich byla penice slavikova (Sylvia borin) a rakosnik obecny. V pozdejsich datech se v sitich cim dal casteji objevovaly i cervenky obecne (Erithacus rubecula). Zkouseli jsme prehravat i hlasy jinych ptaku, efekt byl ale nulovy. Mimo uvedene druhy se po jednom exemplari chytil dlask tlustozoby (Coccothraustes coccothraustes), rakosnik prouzkovany (Acrocephalus schoenobaenus) a rehek zahradni (Phoenicurus phoenicurus). Velkou motivaci pro dalsi ponocovani byl odchyt cernohlavka +1K M s krouzkem MUSEUM PARIS.

Zaverem nezbyva nez konstatovat, ze nocni odchyt tahnoucich penic cernohlavych pomoci reprodukce hlasu se jevi jako velmi efektivni a lze ho doporucit vsem krouzkovatelum s nocni aktivitou. Samozrejme jde takto chytat i v prubehu dne, nase zkusenosti ale ukazuji, ze nocni odchyty tohoto druhu jsou nekolikanasobne efektivnejsi.

Jiri a Jakub Hlavackovi

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation