Články autora: Pobočka VČp Čso

Hnízdění morčáka velkého na Pardubicku

Samice s mláďaty na Labi pod Slavíkovými ostrovy (5.6.2017) . Foto Jan Krejčík

Dle průběžných výsledků mapování bude morčák velký (Mergus merganser) jedním z nejvýraznějších „skokanů“ připravovaného atlasu hnízdního rozšíření. Tento atraktivní druh potápivé kachny byl ještě v průběhu druhého mapování (1985-1989) hlášen z pouhého jednoho procenta území s prokázaným hnízděním v jediném kvadrátu. Třetí mapování v letech 2001-2003 již tento druh zaznamenalo tento druh na třech procentech území (čtyři kvadráty s prokázaným hnízděním). V rámci aktuálního mapování bylo hnízdění doposud prokázáno v 51 kvadrátech a některá z hnízdních kategorií je uváděna ze 17% čtverců. Těžištěm současného výskytu jsou především povodí Odry, Jizery a Ohře.

Celý článek →

Možnosti akustického monitoringu sýčka obecného

Sýček obecný. Foto archiv Ochran sýčka v ČR

Sýček je v České republice extrémně ohroženým druhem s celkovou velikostí populace do 100 hnízdních párů. V současné době probíhá pod Českou společností ornitologickou a Ústavem biologie obratlovců AVČR program na jeho záchranu a monitoring populace je důležitou součástí záchranného programu. Kromě zjišťování početnosti a rozšíření je dobré mít i informace na individuální úrovni, které je ale poměrně obtížné získat. Odečty barevných kroužků nejsou (zejména u sov) efektivní a zpětné odchyty bývají problematické a časově náročné. Využití neinvazivního akustického monitoringu jedinců by mohlo získání individuálních dat značně zjednodušit pro ornitology i samotné sýčky. V naší studii jsme chtěli prozkoumat možnosti akustického monitoringu pro sýčka obecného, na jehož příkladu jsme rovněž chtěli studovat, nakolik nastavení studie (metoda analýzy hlasů, počet jedinců ve studii, počet a kvalita hlasů od jedince) ovlivňuje výsledky studie a jestli je možné z pilotní studie na malém množství jedinců spolehlivě odhadnout výkonnost zvolených metod pro větší populaci.

Celý článek →

Pojďte vítat ptačí zpěv ve východních Čechách

Skřivan polní. Foto J. Bartoš

Pojďte s námi na Vítání ptačího zpěvu. Dále naleznete aktuální pozvánky na jednotlivé akce v regionu východních Čech.

Celý článek →

Kolik u nás zimuje králíčků ohnivých? Zapojte se do jejich monitoringu!

Králíček ohnivý. Foto J. Bartoš.

Králíček ohnivý je na rozdíl od králíčka obecného v našich podmínkách přísně tažný druh. Pravidelně zimuje v západní Evropě a Středomoří, zimní výskyty u nás i v okolních zemích byly donedávna ojedinělé (údaj o zimování tisíců ptáků v Atlase zimního rozšíření je evidentním omylem). Významnější počty zimujících králíčků ohnivých byly zaznamenány v sousedním Německu v zimě 2013/14 – tato zima byla nejmírnější zimou od konce 19. století. Na konci této zimy byl rovněž zaznamenán velmi časný přílet na naše území. Od této zimy jsou hlášena častější zimní pozorování z některých oblastí ČR (především z Prahy). Rok 2016 je však prvním rokem, kdy se tah králíčků ohnivých buď výrazně opozdil nebo se část populace rozhodla využít naše území k přezimování ve významnějších počtech.

Celý článek →