Letní dětský tábor A Rocha

ukazka krouzkovani lednacka ricnihoDobre – Jako kazdy rok se na zacatku cervence konal detsky tabor u Dobreho na vznikajicim ekologickem centru Kruparna organizace A Rocha. Letos se tabora zucastnilo 32 deti. Deti mely krome zabavneho programu take programy prirodovedne. V prubehu celeho tabora se chytali a krouzkovali ptaci a deti tak mely moznost videt ptaky zblizka a dozvedet se tak, jak je lepe rozlisovat.

Centrum Kruparna je umisteno v udoli Zlateho potoka (Dedina) a je obklopeno nivnimi porosty habrin a olsin. Celkem se v tomto tydnu podarilo chytit a okrouzkovat 55 ptaku (v porovnani s vysledky z predchozich let je to asi o tretinu mene) v 16 druzich. Z tech zajimavejsich to byli ctyri lednacci ricni (Alcedo atthis), kteri deti velmi zaujali svou pestrosti. Dale napr. dlask tlustozoby (Coccothraustes coccothraustes) nebo strakapoud velky (Denrdocopos major). Pokusili jsme se take chytit datla cerneho (Dryocopus martius), ktereho jsme zde chytili v predchozich letech dvakrat, letos ale neuspesne. Kazde rano nas budila rodinka zluv hajnich (Oriolus oriolus) a zaroven hlas zluny zelene (Picus viridis) a deti se tak naucily jak rozeznat tyto jmeny podobne druhy. Potesili nas take ptaci chyceni jiz s krouzkem z minulych let (skorec vodni Cinclus cinclus, konipas horskyMotacilla cinerea, strnad obecnyEmberiza schoeniclus). Na jejich prikladu jsme mohli detem nazorne tak ukazat, jak se ptaci vraceji na sva hnizdiste.

Mezi dalsi prirodovedne programy patrila take oblast botaniky, entomologie nebo hydrobiologie, ktera pri vysokych teplotach vitezila. Pozorovali jsme tak radu druhu chrostiku, kteri jsou potravou skorcu, dale plostenky, jepice, mekkyse, potapniky a dalsi.

Prakticka ukazka zivocichu v terenu je velmi dobrou vyukovou pomuckou. Zvlaste barevne druhy jako je lednacek zaujmou vetsinu deti i dospelych. Lze tak dobre budovat a posilit ekologicke povedomi a kladny vztah k zivotnimu prostredi.

Ludek Petrilak

Vice informaci o organizaci A Rocha zde.

paskovec krouzkovanypozorovani vodnich  zivocichulednacek ricni (Alcedo atthis)ekocentrum kruparnaukazka strakapoudu velkychpozorovani vodnich zivocichuvodni zivocichovestrnad obecny (Emberiza citrinella)

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation