Mapování rozšíření a populační hustoty sýčka obecného v České republice v letech 2015-2016

Sýček obecný na hnízdišti na Královehradecku. Foto L. KadavaSýček obecný (Anthene noctua) patří k druhům, jejichž počty se výrazně snižují ve velké části hnízdního areálu. Také v České republice jde o druh, jehož početnost klesla v minulých letech na kritickou mez. Zdali se nalezne cesta k ochraně této sovičky, napoví již čtvrtý program celorepublikového sčítání sýčka obecného, který organizuje Česká společnost ornitologická ve spolupráci s Ústavem biologie obratlovců Akademie věd České republiky. Ve východních Čechách patří sýček v řadě oblastí k nezvěstným druhům. Přesto není vyloučeno, že existují lokality, kde sýčci přežívají a unikají pozornosti.

Zapojte se do mapování! Podrobné informace ZDE

Půdní prostory jsou vyhledávaným hnízdním i odpočinkovým  stanovištěm sýčků. Instalace budek pro sýčka může zvýšit nabídku vhodného hn. postředí. Foto L. Kadava

Půdní prostory jsou vyhledávaným hnízdním i odpočinkovým stanovištěm sýčků. Instalace budek pro sýčka může zvýšit nabídku vhodného hn. postředí. Foto L. Kadava

Uvítáme informace o případném výskytu sýčka (nejen ve východních Čechách, ale i kdekoli v ČR) i od laické veřejnosti. Teritoriální hlas samce sýčka můžete porovnat ZDE.  V případě, že to bude možné, pokuste se nahrát hlas na nahrávací zařízení (postačí mobilní telefon) a zašlete prosím zprávu o výskytu na mailovou adresu vcpcso@centrum.cz  Vaše informace může mít klíčový význam pro ochranu sýčka v regionu. Předem vřelý dík za spolupráci.

Za VČP ČSO Lukáš Kadava

2 Thoughts on “Mapování rozšíření a populační hustoty sýčka obecného v České republice v letech 2015-2016

  1. Zdenka Mičáková on 2.4.2015 at 7:32 píše:

    Po přečtení Vašeho článku v Novobydžovském zpravodaji o sýčkovi obecném jsem Vám chtěla udělat radost a nahlásit jeho pobyt v našich zahradách ve Sloupně. Ale když jsem si poslechla jeho hlas na Vašich stránkách uznala jsem si, že navečer poletující velcí ptáci, kteří ze smrků vydavají zvuky “ húúúúúúúúú“, budou nejspíše sovy.
    Pokud byste však potřebovali vrabce, přijeďte si je pochytat pod naši střechu, kde žijí v hojném počtu – budu Vám moc vděčná.
    Zdraví Zdenka Mičáková

  2. Lukáš Kadava on 16.4.2015 at 12:08 píše:

    Hezký den, předně díky za Vaši reakci! Pokud hlas, který posloucháte doma není podobný tomu na nahrávce, bude se jednat o jiný druh sovy – troufnu si tipnout, že půjde o kalouse ušatého, který je ze sov nejhojnější a rád se usazuje i v blízkosti lidských sídel. Co se týká vrabců, chápu, že Vám mohou být nepříjemní, ať už hlukem nebo trusem, avšak není to tak jednoduché. Odchyt nelze provést, lze jedině mimo hnízdní dobu pokusit se zamezit v přístupu vrabců. Lze použít buď změnu konstrukce střechy nebo instalovat plašiče – pomoci by mohly staniolové proužky či cédéčka zavěšená pod střechu. Nezapomeňte, že tato opatření se dělají mimo hnízdní dobu – tj. nejlépe na podzim, nebo do konce února. Věřím, že ještě jednu sezónu s nimi vydržíte. Ač je to druh všeobecně známý, nemá na růžích ustláno, stavy vrabců výrazně poklesly se změnou hospodaření (vliv mělo zcelení polí do lánů a chemizace) a také úbytkem domácích hospodářských zvířat. Ornitolog Karel Kněžourek psal před sto lety o vrabci, že „čtverák ví, kde se dobře daří“.
    Ať se Vám tedy dobře daří i nadále. S pozdravem Lukáš Kadava

    Pás slov o vrabčácích: http://www.biblioteka.cz/pdf/periodika/ptacisvet/09_04.pdf

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation