Vyšel PANURUS 24/2015

Východočeská pobočka České společnosti ornitologické při Východočeském muzeu v Pardubicích vydala s podporou společnosti Lesy České republiky, s. p. 24. číslo ornitologického časopisu Panurus.

Panurus 24 (2015) má rozsah 108 stran textu formátu A5 a vydán byl nákladem 300 výtisků. Obsahuje 12 odborných příspěvků o výskytu a biologii ptáků převážně ve východočeském regionu. Příspěvky byly jako již tradičně zpracovány zejména amatérskými ornitology, většinou členy Východočeské pobočky České společnosti ornitologické. Odborníkům i laické veřejnosti nabízí Panurus 24 řadu aktuálních informací, týkajících se zejména regionální faunistiky a střednědobých trendů početnosti ptáků (viz níže uvedený seznam příspěvků). Díky plnobarevnému tisku mohly být otištěny i cenné dokumentační fotografie z regionu.

Panurus dlouhodobě plní obecně prospěšnou roli recenzovaných přírodovědných periodik a to i v době rychlejších a atraktivnějších (ale ne vždy dostatečně důvěryhodných) způsobů prezentace jako jsou internetové stránky. Čtenářská obec časopisu Panurus přesahuje hranice regionu. Vydávání časopisu Panurus je jedním z hlavních bodů činnosti Východočeské pobočky České společnosti ornitologické, která mj. také pořádá víkendové výzkumné tábory, ornitologické konference, ornitologické exkurze pro veřejnost a účastní se správních řízení.

Nový Panurus je možno zakoupit za 90,- Kč v pokladně Východočeského muzea v Pardubicích, nebo si jej elektronicky objednat na adrese pobočky. V tomto případě připočtěte poštovní paušál 30,- Kč a částku uhraďte na náš účet KB a.s. Pardubice, 19-8214740297/0100 a na e-mail vcpcso@centrum.cz nám sdělte, co jste si objednali, celkovou cenu objednávky a datum provedení platby. Obratem Vám časopis Panurus zašleme. ZDE najdete i další čísla, které VČP ČSO nabízí.

Libor Praus

 

Panurus 24 (2015) obsahuje následující články:

Kadava L., Petera V., Bělka T. & Mach J.: Hnízdění volavky popelavé (Ardea cinerea) v litorálních porostech ve východních Čechách

Řepa P.: Jak se vyrovnal bramborníček hnědý (Saxicola rubetra) s novými pracovními metodami v zemědělství na Tachovsku

Kadava L. & Vrána J.: Poštolka rudonohá (Falco vespertinus) ve východních Čechách v roce 2014

Mach J.: Mimořádná pozorování dravců na Svitavsku v roce 2013

Praus L. & Weidinger K.: Úspěšné hnízdění skřivana polního (Alauda arvensis) na holé zemi

Diviš T.: Víkendový výzkumný tábor 2014 – „Podorličí“

Vaněk J.: VVT „Jičínsko 2015“

Kohoutek M.: První historicky doložené hnízdění kormorána velkého (Phalacrocorax carbo) na Pardubicku

Jasso L.: První hnízdění husice nilské (Alopochen aegyptiaca) v Českém ráji

Hudeček J. J.: Zmizelý hrob českého ornitologa Karla Kněžourka

Praus L. (ed.): Ornitologické zajímavosti

Vrána J. & Kadava L.: Ornitologická pozorování

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation