Žehuňský rybník – 14. ročník jarní odchytové akce

20100521a

I díky počasí byly sítě při některých kontrolách prázdné. Foto Lubor Urbánek

Žehuň – Ve dnech 1. až 8. května 2010 proběhl v Národní přírodní rezervaci Žehuňský rybník 14. ročník jarní odchytové akce. Cílem těchto odchytů je spolu s dalšími programy (CES, letní odchytová akce apod.) sledování meziročních změn početnosti některých druhů ptáků, případně získávání nových fenologických a faunistických dat. Tyto údaje pak mohou být využity v rámci ochrany přírody a při plánování managementu rezervace.

20100521b

Letošní jarní odchytové akci na Žehuňském rybníku ovlivnily přívalové deště. Foto – Miroslav Jelínek.

První den se uskutečnila na třech stanovištích první kontrola programu CES, odchyt na všech stanovištích proběhl ve dnech 2. až 8. 5.. Součástí jarního odchytu je tradičně i Vítání ptačího zpěvu, které letos proběhlo v neděli 2.května. Letošního „Vítání“ se zúčastnilo i přes zhoršené počasí a špatnou dostupnost místa srazu 22 ornitologů a přátel ptactva.  Další ornitologové nás krátce navštívili průběžně během týdne a např. Láďa Jasso si Žehuňský rybník vybral pro ukončení velmi úspěšné čtyřiadvacetihodinovky „Big Day“.

20100521d

Největší raritou při jarním odchytu na Žehuňském rybníku byla samice konipasa citrónového (Motacilla citreola). Foto – Miroslav Jelínek

Ačkoliv musela být odchytová akce pro déšť a silný vítr na dva a půl dne přerušena, přesto ji můžeme považovat za úspěšnou. Celkem bylo chyceno 45 druhů ptáků v počtu 358 ex. (287 ex. nově okroužkováno a 71 ex. chyceno již s kroužky). Výrazně dominantním druhem se stal, podobně jako v minulých letech, rákosník proužkovaný (Acrocephalus schoenobaenus) – bylo chyceno 77 ex. Ze zajímavějších druhů, mimo tradiční cvrčilky slavíkové (Locustella luscinioides), cvrčilky zelené (Locustella naevia)konipasy luční (Motacilla flava), bramborníčky hnědé (Saxicola rubetra) či slavíky modráčky (Luscinia svecica), byla chycena např. linduška luční (Anthus pratensis) a bramborníček černohlavý (Saxicola rubicola). Bezesporu největším překvapením v sítích však byla chycená samice konipasa citrónového (Motacilla citreola). Podle databáze Kroužkovací stanice NM se jedná teprve o třetího okroužkovaného jedince tohoto druhu! V  kontrolních odchytech již okroužkovaných ptáků převažují pochopitelně jedinci kroužkovaní na lokalitě v minulých letech. Podařilo se však chytit i rákosníka proužkovaného s kroužkem německé centrály HIDDENSEE.

20100521e

Portrét samice konipasa citrónového (Motacilla citreola ). Foto – Miroslav Jelínek

Trvalý pobyt na lokalitě po více dnů přináší pochopitelně i řadu zajímavých pozorování. Ani letošní jaro nebylo výjimkou. Ze zajímavějších druhů byl pozorován např. čáp černý (Ciconia nigra), třikrát moták lužní (Circus pygargus), až 7 ex. jeřába popelavého (Grus grus), 3 ex. rybáka bahenního (Chlidonias hybridus), několik pozorování racků malých (Hydrocoleus minutus), racků středomořských (Larus michahellis) a racků bělohlavých (Larus cachinnans), linduška úhorní (Anthus campestris) či rákosník ostřicový (Acrocephalus paludicola).

20100521c

Ukázka odchycených ptáků je vždy během Vítání ptačího zpěvu sledována návštěvníky s velkou pozorností. Foto – Miroslav Jelínek

Doufáme, že po úspěšném jarním odchytu se všichni opět sejdeme u Žehuňského rybníka v první polovině srpna na již 21. ročníku letní odchytové akce.

Závěrem je nutné poděkovat Jakubovi Hlaváčkovi za vydatnou pomoc při kontrolách odchytových stanovišť.

Miroslav Jelínek

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation